01 252 44 24
pon-čet: 08:00 - 18:00, pet: 08:00 - 15:00

Čiščenje volnenih oblačil, tepihov in tapiserij

   

Z volnenimi izdelki ravnamo posebno skrbno in previdno, da ohranijo obliko in barve, se ne skrčijo in ne muckajo.

Posebnosti volne in čiščenja volnenih oblačil
Volna so vlakna, pridelana iz kožuhov živali iz družine Caprinae, predvsem vrste udomačena ovca. Volno pa lahko pridobimo tudi iz dlake nekaterih drugih sesalcev, kot so koze, lame ali zajci. Volna se včasih zelo pogosto uporabljala za oblačila, danes se redkeje uporablja za to. So pa oblačila iz volne kakovostna, odlično nas ščitijo v najhujšem mrazu, elastična, mehka, izdelki iz volne se skoraj ne mečkajo in se pomečkani hitro izravnajo. Volnena vlakna so tudi samougasljiva, zato se jih pogosto uporablja v jogijih in preprogah, so tudi zelo upogljiva, kar volnene izdelke naredi trpežne in jih zato lahko dolgo uporabljamo. Volna ima tudi izjemno lastnost, da prepušča vlago (to pomeni, da vpija znoj in drugo vlago s telesa in jo na zunanji strani hitro odda, tako da človek nima občutka mokrote, zato oblačila iz volne uporabljajo tudi prebivalci v krajih, kjer je zelo vroče, recimo v Afriki in Avstraliji. Volno poznajo in gojijo po vsem svetu. Vlakno volne je sestavljeno iz jedra, vezi, troslojnega zunanjega ovoja in luskastega ovoja. Med luske se ujame zrak, ki se ob človeškem telesu ogreje, in nas tako učinkovito ščiti pred mrazom. Vsa vlakna morajo biti: dovolj dolga, zelo tanka in trdna, da se ne strgajo in upogljiva, da jih lahko pri obdelavi združijo v niti.

Vrste volne:
Merino volna, ki jo pridelajo iz dlake avstralskih ovc, velja za izjemno kakovostno volno. Kašmir je ena najboljših in najdražjih vrst volne. Pridobiva se iz dlake kašmirske koze (izvira iz Indije, iz Kašmira). Dlake teh koz so zelo fine in svilnate. Ta volna se uporablja tako za dragocena oblačila kot za puloverje, ženske in moške obleke, pa tudi za dragocene šale, odeje in preproge. Angora volno ali moher pridobivamo iz angora koze in angora zajcev (izvor iz Turčije). Moher je elastična volna z dolgimi, puhastimi vlakni, rahlo skodrana in gladka. Uporablja se za puloverje, kape, plašče. Alpaka volno pridobivamo iz dlake ovce Alpake, ki živi v južni Ameriki. Ta volna ima zelo visok sijaj in je veliko boljša od navadne ovčje volne. V južni Ameriki jo imenujejo »volna bogov«, ker so iz nje šivali predvsem obleke za inkovske vladarje.

Kako čistiti volnena oblačila?
S pravilno nego lahko volnenim izdelkom ohranimo njihove lastnosti dolgo časa. Volnene izdelke peremo ročno ali v pralnem stroju (s programom za volno), ne smemo jih namakati, voda ne sme biti prevroča in uporabljati moramo nežna pralna sredstva (ker se volna pri visokih temperaturah in neprimernem pralnem prašku skrči). Posušimo jih na zraku, na ravni podlagi, ne smemo jih obesiti (ker spremenijo obliko in se raztegnejo) ali sušiti na soncu, prav tako jih ne smemo sušiti v sušilnem stroju (ker se skrčijo). Likamo vselej vlažna oblačila ali pa oblačila likamo prek vlažne krpe. Pri shranjevanju volnenih oblačil uporabljajmo naravna sredstva proti moljem, saj se ti mali insekti hranijo z volnenimi vlakni ter nam lahko poškodujejo volneno oblačilo.